19 stycznia 2014

Tort smok

Tort urodzinowy dla Oskara :) W smaku bardzo smaczny, dla dzieci i dorosłych pyszny :-)) Czekoladowy, z polewą czekoladową, dodatkami z ciasta parzonego, no i z marcepanem :-) Przepis zasięgnęłam z strony Pani Joasi, Domowe Wypieki. Nie wyszedł mi niestety tak spektakularny, ale jak to się mówi "trening czyni mistrza". Najważniejsze, że jubilat był niesamowicie zadowolony :-)))


(Podaję dokładny przepis Pani Joanny bez zdjęć, zdjęcia znajdziecie na stronie)


Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 140g margaryny
  • 160g cukru
  • 180g czekolady gorzkiej
  • 8 jajek
  • 30g cukru pudru
  • 140g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
  • 150g margaryny
  • 75g kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
Ciasto parzone:
  • 65ml mleka
  • 60ml wody
  • 50g margaryny
  • 100g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • parę łyżek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
  • ok. 300g kremu czekoladowo- orzechowego
  • ok. 50g masy marcepanowej do dekoracji
  • kakao
  • migdały w słupkach
  • 4 patyczki do szaszłyków


Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna).Oddzielić białka od żółtek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem).

W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5 cm.

Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.

Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół.

Konfiturę podgrzać i posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.
Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.
Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.
Cześć, która pozostała to będzie ogon.

Z niego należy odciąć jeszcze raz mały kawałek, który jest potrzebny do zrobienia łap.

Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.

Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka.
Następnie zaokrąglić je nożem.
Wszystkie części posklejać ze sobą za pomocą konfitury.
Krem czekoladowo- orzechowy podgrzać w garnku i lekko ciepły rozsmarować na cieście. Tort wstawić do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę.

Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową. (Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką. Jeśli polewa zacznie gęstnieć, można ją chwilkę podgrzać). Ciasto wstawić do lodówki, na czas przygotowania dekoracji.
Mleko, wodę, sól i margarynę zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć patyczki do szaszłyków. (Patyczki trochę skróciłam, bo były za długie). Przy pomocy łyżeczki rozsmarować cienką warstwę ciasta parzonego między dwoma patyczkami. Patyczki należy również pokryć ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto parzone przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jedną końcówkę i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe ok. 1cm sopelki. Dwa można zrobić troszkę większe na rogi. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

Skrzydła wbić w grzbiet smoka. Kolce i rogi lekko wcisnąć w polewę. Oczy, nos, buzię, ogień i plamki przygotować z masy marcepanowej, którą można zagnieść z kakao lub zabarwić barwnikiem spożywczym. Dekoracje z marcepanu delikatnie przyłożyć do polewy. (Ognień zrobiłam z masy cukrowej, ale można również użyć masa marcepanowej). Pazury to migdały w słupkach.
Tort przechowywać w lodówce.

Miłego pieczenia, smacznego! :-))





3 komentarze:

Lista zakupów