Dwie warstwy biszkopcików, dwie warstwy masy mleczno-maślanej, aż brak słów! Przebiło wszystkie serniki na zimno :-) Najlepsze, nie pożałujecie jak zrobicie, na pewno będziecie wracać. U mnie jest na rodzinnych spotkaniach baaardzo często bo jest proste i szybkie do zrobienia, a czekanie do tyle co chłodzenie, co nie jest także długie. Kaloryczność niestety, ale od Święta ... Zachęcam! :-)
Składniki:
- 2-3 paczki biszkoptów okrągłych (ja kupię paczkę 0,5 kg i sporo zostaje, zależy jak gruba masa będzie)
- 3 serki homogenizowane
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki mielonej kawy (robiłam także z rozpuszczalnej i nie narzekam :-)
- 3/4 szklanki cukru
- 3-5 łyżek żelatyny
- 5 żółtek
- 1 jajko
- czekolada do dekoracji (można użyć kakao)
Przygotowanie:
Zaparzyć w kubku kawę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w połowie szklanki wrzącej wody i dobrze ją rozpuścić (długo mieszać!)
Jajko i żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę (około 3-4 minuty) i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszysto i dodać masę jajeczną -zmiksować. Później dodawać serek i 1/3 mleka w proszku, serek, znów mleko, serek i ostatnią część mleka. Na koniec żelatynę. Masa musi być bardzo gładka. nie może byś grudek.
Blaszkę wyłożyć suchymi biszkoptami i dać część masy, drugą warstwę biszkoptów namoczyć delikatnie w kawie (bardzo delikatnie by nie rozwodniły masy), na biszkopty masę mleczną (u mnie wyszły dwie warstwy biszkoptów i dwie warstwy mleka*) i posypać startą czekoladą, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Gotowe.
Smacznego! :-)
wygląda puszyście ;)
OdpowiedzUsuńTakie jest, bardzo delikatne ;-)
UsuńKawa??? Już to ciacho kochamy :):)
OdpowiedzUsuńWyszło suuuper!
Serdeczności :):)
Tapenda
Dziękuję bardzo, na pewno Wam posmakuje :-)
UsuńSmacznego i pozdrawiam :)
Wygląda trochę jak tiramisu :) Z kawą musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zachęcam do zrobienia :-)
Usuń