5 października 2013

Jogurtowy a la sernik

Ciasto jogurtowe, o konsystencji sernika, ale nie ma ani grama sera :) Ciasto to było dzieło moich testów różnych przepisów, a że robiłam wiele ciast jogurtowych i w większości robiłam nie przypadły mi tak bardzo jak to :) Rozpływa się w ustach, jest mokry i z pewnością sięgniecie po kolejny kawałek :-) Wychodzi idealny. Smak zadowoli nawet tych kapryśnych, zachęcam! :-)


Składniki:

  • około 250g herbatników lub innych kruchych ciastek
  • około 100g stopionego masła


  • 1100g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 białka (3 żółtka do masy budyniowej)
  • 4 całe jajka (białka i żółtka osobno)

  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka + 1/3 szklanki
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250g masła (temp pokojowa)


Przygotowanie:

Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka zagotować z cukrami, a żółtka zmiksować z mąką i 1/3 szklanki mleka (krótko, tylko do połączenia składników). Gdy mleko zacznie się gotować dodać masę żółtkową i mieszać szybko gdyż od razu zacznie gęstnieć (uważać by dno się nie przypaliło), mieszać około minutę i wsadzić garnek do miski, albo np zlewu z zimną wodą. W tym czasie utrzeć masło na puszysto i gdy budyń ostygnie to połączyć go z masą maślaną. 

Herbatniki pokruszyć w malakserze na piasek i dodać rozpuszczone masło. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (boki także). Masę ciasteczkową wyłożyć to tortownicy o średnicy 24cm i po uklepywać dno, a także boki. Włączyć piekarnik na 175 stopni (bez termoobiegu) a w tym czasie tortownicę do lodówki i gdy się nagrzeje piec około 20 minut. 

Ubić wszystkie białka i dodawać powoli cukier, a po nim stopniowo (na małych obrotach) żółtka i aromaty. Gdy się wymiesza dokładnie, dodawać masę budyniową, łyżka po łyżce. gdy już będzie na gładko wymieszane dodać jogurt a następnie mąki. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 150stopniach grzałka góra dól (bez termoobiegu) około 1 godzinę 25 minut (ostatnie 15 minut piekłam na grzałce dolnej). Ostudzić i koniecznie na całą noc do lodówki. 
Udekorować według uznania, u mnie w zapasie byla masa kajmakowa :)

Smacznego :-))














































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów