Zachęcam do zrobienia, bo na pewno jej nie zapomnicie, dzięki jej rewelacyjnemu smaku :)
(przepis znaleziony na Kwestii Smaku)
Składniki:
- ok 2 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru (do jabłek)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru (do ciasta)
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka - 1 całe, a 3 białka i żółtka oddzielnie
- 250g zimnego masła
Przygotowanie:
Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem (ja zrobiłam to w szerokim garnku) i ostudzić.
Mąkę, 3/4szklanki cukru (1/4 dodana jest do bezy), cukier waniliowy, masło oraz jajko i 3 żółtka zagnieść szybko i zawinąć w folie i do lodowki na godzinę.
Nagrzać piekarnik na 175 stopni (ja piekłam grzałka góra-dól bez termoobiegu)
Po godzinie połowę ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dać do formy i górną część arkusza zdjąć, wyłożyć na ciasto jabłka i piane ubitą z 3 białek i 1/4szklanki cukru. Drugą część ciasta także rozwałkować w ten sam sposób i wyłożyć na pianę.
Piec w 175stopniach ok 1 godzine i w razie przypiekania sie ciasta przykryć folią aluminiową bądź papierem do pieczenia.
Najlepiej smakuje na ciepło, jedni lubią z lodami, zaś inni gdy jest obficie obsypana cukrem pudrem. Polecam jak najbardziej i zachęcam :)
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz