Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 1/2 szklanki cukru (uwierzcie, wystarczy :-)
- 5 jajek
- aromat cytrynowy (ja dałam jeszcze trochę skórki cytrynowej i soku z połowy cytryny-nie jest to konieczne :-)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja dałam 1 łyżkę)
ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie jest konieczny)
+ pierwszy raz robiłam z galaretką i wyszło równie smacznie, więc jeśli Wy też chcecie robić z galaretką to należy zrobić ją przed upieczeniem ciasta, musi ona wystygnąć i zacząć tężeć, w tym czasie sernik się upiecze i wystygnie. Jeśli robicie z galaretką, to zrobić z 2 opakowań i zmniejszyć ilość wody o 1/4.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto czekoladowe wyrobić, będzie bardzo gęste (ja dodałam 4 łyżki mleka).
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać na 175ºC bez termoobiegu ( grzałka góra-dół).
Przygotować masę serową. Jajka z cukrem ubić dokładnie, dodać ser i wymieszać. Na koniec mąkę i aromat.
Ciasto czekoladowe wyłożyć na blaszkę (około połowę ciasta-mi wyszło troszkę więcej) i dokładnie dno trzeba pokryć ciastem. Masę serową wylać na cisto bez wcześniejszego podpiekania i łyżką powykładać resztę ciasta czekoladowego w 'łatki' (ja jeszcze wykałaczką poprzeciągałam ciasto by małe wzorki się porobiły)
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę.
Wystudzić i można oblać galaretką, a także dodać owoce według upodobania, u mnie na jedną część ciasta maluchy dały pokrojonego banana (także smaczne, a miałam obawy! :-)
Smacznego! ;-)
Łaciate serniki nie dość że rewelacyjnie wyglądają to jeszcze mega smakują:)
OdpowiedzUsuńTakie 'zwykłe' a takie 'niezwykłe' :-)
UsuńWygląda fantastycznie, jest taki domowo uroczy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie!
OdpowiedzUsuńAle pyszności tu serwujesz - będę zaglądać :)
Ja dziękuję i zapraszam! :-)
Usuńcieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ten serniczek :)
OdpowiedzUsuń