Składniki:
- 1,6 kg sera twarogowego (ja zrobiłam 1kg sera z wiaderka, 600g sera twarogowego)
- 300g masła
- 200ml śmietany 30% (dobrze schłodzonej)
- 10dużych/11małych jajek
- 450g cukry (jeśli ktoś woli słodsze można troszkę zwiększyć)
- 6-7 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
+ galaretka i owoce (dałam śliwki i galaretkę cytrynową)
Przygotowanie:
Ucierać masło przez ok minute i powoli dodawać do niego ser. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, śmietakę też ubić w osobnej misce.
Zmiksować dobrze żółtka z cukrem i dodać do masy serowej razem z budyniem i kaszą. Wymieszać.
Na koniec dodawać powoli ubite białka i kremówkę.
Ja piekłam w fomie ok 38x29, ale można w mniejszej wtedy będzie wyższy. Więc piec godzinę i 10 minut w 175 stopniach bez termoobiegu i studzić ok 20 minut w piekarniku, następnie wyjąć go.
Rozpuścić w 250ml galaretkę, ostudzić i poczekać do tego jak zacznie tężeć (inaczej wsiąknie w sernik)
Gdy sernik ostygnie całkowicie (najlepiej przeleży 3-5 godzin) wyłożyć na niego owoce i powoli tężejącą galaretkę i zostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego :-)
Mmm, sernik... Pycha :)
OdpowiedzUsuń