6 lutego 2014

Sernik krówkowy

Pyszny, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach sernik. Spód z oreo, na nim pyszna masa serowo-krówkowa a na wierzchu cienka warstwa masy krówkowej. Sernik jest bardzo smaczny i jeszcze nigdy nie robiłam go z dodatkiem cukru :-)) Jest wystarczająco słodki dzięki masie krówkowej. Dodaję także jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest aksamitny :) Zachęcam bardzo mocno. 


Składniki:

spód:

  • 180 g ciastek oreo
  • 60 g masła

masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 750 g jogurtu naturalnego 
  • 6 jajek
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy krówkowej (moja miała 510 g w tym 4 łyżeczki odłożyłam na ozdobienie)


Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 160 ºC (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, same dno, boków niczym nie smarować. 
Składniki na spód zmiksować w malakserze i wyłożyć na dno tortownicy i uklepać. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut. 
W tym czasie zająć się masą serową. Kilka łyżek sera połączyć z masą krówkową. Musi być gładka masa, a gdy już będzie dodać resztę sera i jogurt. Miksować na najniższych obrotach. Po zmiksowaniu dodawać jajka, po każdym robić przerwy by każde dokładnie połączyło się z masą. Gdy już wszystkie jajka będą zmiksowane to przesiać mąkę i krótko zmiksować. 
Gotową masę serową wlać na upieczony spód. Sernik włożyć do piekarnika i piec w 150ºC około 1,5 godziny. 
Po upieczeniu zostawić jeszcze trochę przy uchylonych drzwiczkach, a następnie ostudzić i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu wysmarować pozostałą częścią masy krówkowej. 
Kroić i podawać. :)


Miłego pieczenia, smacznego :-))









2 komentarze:

Lista zakupów