3 lutego 2014

Pianka na kruchym spodzie

Jak za ciastami bezowymi nie przepadam, tak to na prawdę bardzo lubię :-)) Jest dla mnie akurat, nie za słodkie, nie za mdłe. Inne (jak to określam..) sam cukier. Nie lubię też sławnych pianek, ale ta, zbita mocno beza, rozpływająca się w ustach. Robiona już w wielu wersjach. Czekoladowych, cynamonowych, piernikowych. Jest prosta, a smak zadowalający. Kruche ciasto pasuje tutaj idealnie, taka kropka nad i :-) Polecam. 


Składniki:

kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 300 g masła (zimnego!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka:

  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 - 3/4 szklanki oleju

+ polewa czekoladowa ( ja roztopiłam w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady z łyżką masła)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 175ºC (góra-dól, bez termoobiegu). Blachę 37 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zająć się ciastem. 
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść (lub wyrobić w malakserze), od razu przełożyć do formy i piec 25 minut w nagrzanym piekarniku. 
Przygotować piankę. Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty na średnie i łyżka po łyżce dodawać cukier. Musi być dobrze wymieszane. Następnie mąkę (także łyżka po łyżce) i na koniec stopniowo wlewać olej. 
Piankę przełożyć na upieczony spód i od razu piec 40 minut w 160-170ºC. 
Po upieczeniu jeszcze około 1h zostawić ciasto w piekarniku, a potem wyjąć i ostudzić. 
Na koniec udekorować i podawać :-)) 


Miłego pieczenia, smacznego :-)







2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, uwielbiam wszystko co z bezami i krówkami :) Ten przepis już schowałam do folderu "Do wypróbowania". Zapraszam Cię również do mnie - jeśli tylko masz taką wolę ;) http://to-tylko-blog.blog.pl/category/przepisy-2/ Pozdrawiam, Renata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciasto, takie... Inne :) Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów