Ja zrobiłam polewę z dżemu truskawkowego, ale zostało trochę więc kto jadł kawałek to sobie też polewał po nim :) Zachęcam do zjedzenia ze świeżymi owocami.
Podaję dokładny przepis, choć ja sama piekłam nie w tortownicy a garnuszku :)
Składniki:
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 50 g masła
- 250 g kremowego serka typu philadelphia
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
W większej miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną umieścić masło, kremowy serek i mleko. Rozpuścić, wymieszać, do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić.
Do miseczki dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, skrobię i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.
Białka ubić mikserem na najwyższych obrotach. Do ubitych dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Ubite białka połączyć z płynną masą serową, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiając 'kołnierz' z papieru wystający 2 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego nalać wrzątku, w taki sposób, by woda sięgała minimum do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 160ºC przez 60 - 70 minut. Przestudzić (można w lekko uchylonym piekarniku). Wyjąć i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
A oto moje dzieło :-)
Ależ puszysty! Musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRozpływał się w ustach, pyszny! : )
OdpowiedzUsuńNie wyszedł mi taki wysoki...czemu?:(
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć.. Musiałabyś mi napisać w jakiej foremce robiłaś (chodzi mi o średnice), a także czy białka były dobrze ubite oraz pieczenie, koniecznie w kąpieli wodnej. Mój był dużo wyższy podczas pieczenia, a gdy wyłączyłam piekarnik i zostawiłam na kilka minut, to opadł i wyrównał się do tej wysokości co jest na zdjęciach. :) Napisz jak robiłaś to pomogę :-))
Usuń