Składniki:
- 2 jabłka średniej wielkości
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka przekroić w ćwiartki i każdą obrać ze skórki i kroić w cienkie kawałki i każdy kawałek w pól.
Jajka roztrzepać z cukrem i dodać połowę mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszać najlepiej ręcznie, masa będzie bardzo gęsta, że się ciężko będzie mieszało wiec stopniowo dodawać mleko i mesło ciągle mieszając. Masa zrobi się rzadka i wtedy dodać resztę mąki.
Na koniec dodać jabłka i wmieszać je lekko do ciasta. Ciasto musi być gęste, więc w razie gdy to konieczne dodać jeszcze mąki by się nie rozlewało na patelni.
Smażyć na najmniejszym ogniu, bez tłuszczu i bardzo powoli (około 3 minuty jedną stronę, drugą krócej) żeby ciasto 'doszło' w środku.
Gotowe można smarować czekoladą, syropami albo miodem :)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz