8 września 2013

Pancakes z jabłkami

Pyszne, delikatne, puszyste i mięciutkie pankejki, z dodatkiem jabłka sama rozkosz. Mi smakują bez dodatków, jednak polecane i uwielbiane są z czekoladą lub dla wzmocnienia konfiturą z jabłek :-) 


Składniki:

  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jabłka przekroić w ćwiartki i każdą obrać ze skórki i kroić w cienkie kawałki i każdy kawałek w pól. 
Jajka roztrzepać z cukrem i dodać połowę mąki, sól i proszek do pieczenia. Mieszać najlepiej ręcznie, masa będzie bardzo gęsta, że się ciężko będzie mieszało wiec stopniowo dodawać mleko i mesło ciągle mieszając. Masa zrobi się rzadka i wtedy dodać resztę mąki. 
Na koniec dodać jabłka i wmieszać je lekko do ciasta. Ciasto musi być gęste, więc w razie gdy to konieczne dodać jeszcze mąki by się nie rozlewało na patelni.
Smażyć na najmniejszym ogniu, bez tłuszczu i bardzo powoli (około 3 minuty jedną stronę, drugą krócej) żeby ciasto 'doszło' w środku.
Gotowe można smarować czekoladą, syropami albo miodem :)

Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów