Składniki:
- 1 litr mleka
- ok 370g herbatników
- ok 12 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej - według gustu)
- maksymalnie 200g masła
- 2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody.
Wlać mleko do garnuszka i wsypać cukier, zacząć podgrzewać i kiedy zacznie się robić ciepłe ale nie będzie wrzało wsypać kaszę manną. Gdy zacznie gęstnieć trzeba mieszać by nie zrobiły się grudki. Kiedy już zgęstnieje całkowicie zdjąć z gazu i zostawić na moment by przestało wrzeć następnie dodać masło (utarte) i wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno poukładać jedną warstwę herbatników (można robić w dużych blaszkach z tym, że chciałam by była wysoka i miała dużo warstw), a masę z kaszy podzielić na 5 części. Na herbatniki wykładać masę z kaszy i na masę herbatniki i tak do wykorzystania masy (moja keksówka ma długość około 30 cm)
Na dnie jak i na górze muszą sie znajdować herbatniki.
Na samym końcu wlewać galaretkę, wsiąknie ona w ciasto, na początku będzie się zdawało jak by miała stężeć na samej górze :)
Zostawić na całą noc (minimum, najlepiej jeść po ok 24 godzinach) i nie wkładać do lodówki, chyba że jest gorąco w domu.
Smacznego :-))
zdjęcia zrobione przy samym końcu deseru, zniknął w mgnieniu oka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz