Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (nie pełne)
- 250 g masła (zimnego)
- 3/4 szklanki cukru*
- aromat
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, albo w malakserze. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 175ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę, pokroić na prostokąty (lub kwadraty, jak kto lubi :-) i ponakłuwać widelcem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut.
Zostawić w piekarniku i ostudzić.
Można oprószyć cukrem pudrem chociaż ja tego nie robię bo i tak jest wystarczająco słodkie.
Smacznego :-))
* robiłam wersje ze zwykłym cukrem i cukrem pudrem, ja polecam zwykły, ładnie kryształki widać po upieczeniu :-)
Pysznie kruchutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo kruche :-)
Usuń