8 listopada 2013

Shortbread

Shortbread czyli kruche ciasto, a właściwie ciastka :-) Pyszny, a szczególnie dla osób (np. dla mnie) które uwielbiają kruche ciasta, ciastka czy tarty. Uwielbiam.. Jest bardzo szybkie i proste: mąka, masło i cukier :-) Spróbujcie! 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (nie pełne)
  • 250 g masła (zimnego)
  • 3/4 szklanki cukru*
  • aromat
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie, albo w malakserze. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 
Blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 175ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę, pokroić na prostokąty (lub kwadraty, jak kto lubi :-) i ponakłuwać widelcem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. 
Zostawić w piekarniku i ostudzić. 
Można oprószyć cukrem pudrem chociaż ja tego nie robię bo i tak jest wystarczająco słodkie.



Smacznego :-))


* robiłam wersje ze zwykłym cukrem i cukrem pudrem, ja polecam zwykły, ładnie kryształki widać po upieczeniu :-)







2 komentarze:

Lista zakupów