Składniki (6 sztuk):
ciasto:
- 90 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (można więcej, według uznania)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
beza:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Masło utrzeć na jasną masę i dodać cukier nadal miksując, następnie dodać jajko. Gdy składniki się wymieszają dokładnie przesiać mąkę, proszek i kakao i wymieszać.
Nagrzać piekarnik na 150ºC bez termoobiegu.
Taką masę przełożyć do foremki do babeczek wyłożonej papilotkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.
W czasie pieczenia zrobić masę bezową. Białka dokładnie ubić do sztywności i gdy będą gotowe dodawać cukier łyżka po łyżce a następnie skrobie.
Gdy babeczki się upieką wyjąć foremkę gotowe białka powykładać na babeczki i wygładzić. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę piekarnika na 125ºC i piec 20 minut, znów zmniejszyć do 100ºC i piec około 20 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Ostudzone babeczki ozdobić najlepiej czekoladą. Ja zrobiłam to Nutellą, na końcówkę ostrego noża nabierałam trochę czekolady i dawałam na babeczki, nic trudnego :-) Gotowe.
Smacznego :-)
Straszliwe duszki... Wspaniale Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńhahaha jakie zabawne :D
OdpowiedzUsuńSłodkie duszki:)
OdpowiedzUsuń