29 października 2013

Babeczki duszki

Czekoladowe babeczki z bezą... a raczej duszkami :-) Takie w sam raz na Halloween. Smaczne i takie 'zwykłe' bez wielu dodatków, takie w sam raz no i ogromnym plusem, są łatwe! :-)



Składniki (6 sztuk):


ciasto:
  • 90 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (można więcej, według uznania) 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

beza:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Przygotować ciasto. Masło utrzeć na jasną masę i dodać cukier nadal miksując, następnie dodać jajko. Gdy składniki się wymieszają dokładnie przesiać mąkę, proszek i kakao i wymieszać.
Nagrzać piekarnik na  150ºC bez termoobiegu.
Taką masę przełożyć do foremki do babeczek wyłożonej papilotkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.
W czasie pieczenia zrobić masę bezową. Białka dokładnie ubić do sztywności i gdy będą gotowe dodawać cukier łyżka po łyżce a następnie skrobie. 
Gdy babeczki się upieką wyjąć foremkę gotowe białka powykładać na babeczki i wygładzić. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę piekarnika na 125ºC i piec 20 minut, znów zmniejszyć do 100ºC i piec około 20 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku. 
Ostudzone babeczki ozdobić najlepiej czekoladą. Ja zrobiłam to Nutellą, na końcówkę ostrego noża nabierałam trochę czekolady i dawałam na babeczki, nic trudnego :-) Gotowe. 


Smacznego :-)









3 komentarze:

Lista zakupów