Jakie są Wasze ulubione serniki?
Składniki:
spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 4-5 łyżek oleju lub stopionego masła
- 1/4 maks 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
masa serowa:
- 800 g sera kremowego
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- dowolny aromat
+rurki z czekoladą :)
Przygotowanie:
Tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 175ºC (bez termoobiegu)
Wszystkie składniki połączyć dokładnie najlepiej w malakserze. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajka i cukier utrzeć i dodać oba sery.
Rurki połamać mnie więcej na 3 części i powkładać w boki ciasta* i wylać masę serową. Piec około 1 godzinę w 175ºC, wyjąć i ostudzić.
Ja nie przechowywałam go wcale w lodówce. Po wyjęciu z piekarnika obsypałam kakao i zostawiłam na noc do wystygnięcia i w ciągu 2 dni został zjedzony :-)
* ja piekłam od razu z rurkami, też było dobrze, z tym, ze się 'powywracały'
Smacznego :-))
Przepraszam za pomyłkę w nazwie, została już poprawiona.
może podołam ;-)
OdpowiedzUsuńdzięki za inspirację
Nie ma za co, zachęcam jak najbardziej :-)
Usuń