Składniki:
- 3 szklanki mąki (+1 łyżka)
- 1 łyżka kakao
- 400 ml mleka
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- olej do smażenia
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Jajka rozbełtać, dodać cukier i ubić. Dać mąkę (oprócz 1 łyżki) i połączyć w miarę możliwości i dawać mleko partiami po około pół szklanki i mieszać (ja robiłam to ręcznie widelcem, ale mikserem też spokojnie można robić :-) Jeśli będzie się partiami dodawało nie zrobią się grudki. Na koniec dać aromat waniliowy i przelać ciasto do 2 miseczek i do jednej łyżkę mąki -wymieszać, a do drugiej kakao i wymieszać.
Ciasto odstawić najlepiej na całą noc, nie wkładać do lodówki (można smażyć tuż po przygotowaniu, ale najlepiej odstawić i tak na około 30 minut).
Rozgrzać cienką warstwę oleju na patelni i po 1 łyżce nakładać ciasto i smażyć z obu stron.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem albo wysmarować dżemem lub czekoladą, można jeść z owocami.
Nie ma to jak wspaniale i smacznie zacząć niedziele :)
OdpowiedzUsuń