Składniki:
spód:
- 1.5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek oleju lub masła stopionego
- 3 łyżki wody
- 1 jajko
masa serowa:
- 750 g sera twarogowego
- 250 g sera mascarpone
- 500 g puree z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
+ 50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Zacząć od spodu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić najlepiej w malakserze. Spod tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, dać gotowe ciasto i uklepać. Zapiec 1 175ºC przez 20 minut.
Zająć się masa serowa:
żółtka utrzeć z cukrem na jasna masę, dodać sery i wymieszać. Nadal miksując dodać puree z dyni i make ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i przelożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę przelać do tortownicy i piec w 150ºC (najlepiej w kąpieli wodnej) około 1 godzinę i 20-30 minut. Wystudzić i schłodzić najlepiej przez cala noc w lodowce.
Zetrzeć resztę czekolady mlecznej na tarce i obsypać sernik.
Smacznego :-)
Prześliczny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńpuszysty, aromatyczny, dyniowy - po prostu świetny ! na taki sernik mam ochotę już od paru dni ;p
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda Twój sernik - aż się chce kawalątek porwać do kawy
OdpowiedzUsuńCudowny mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń