Składniki:
kruchy spód:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
masa jogurtowa:
- 660 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto wyrobić (najlepiej w malakserze) i schłodzić około 30 min, następnie formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik na 175ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i dać papier, a na niego wysypać obciążenie np. ryż. Tak przygotowane piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 15-20minut do lekkiego zarumienienia.
W tym czasie zająć się masą. Wszystkie składniki prócz mąki zmiksować dokładnie i na koniec stopniowo mąkę. Zostawić by pianka opadła.
Gdy spód się upiecze masę przelać i piec ok 30-40 minut w 175ºC bez termoobiegu (masa musi być ścięta i pod koniec najlepiej sprawdzić lekko potrząsając formą-nie może być lejąca)
Tartę ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.
Smacznego :-)
aż wstyd się przyznać ale tarty nigdy nie robiłam :x
OdpowiedzUsuńjogurtowa tarta, genialne!
OdpowiedzUsuńZachęcam jak najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńjogurtowe nadzienie... to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie delikatną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Jest delikatna, nawet bardzo, rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuń