23 października 2013

Tarta jogurtowa

Tarta, która prawie dorównała tarcie budyniowej :) Jest delikatna i rozpływa się w ustach, konsystencji niczym sernik, ale nie te ciężkie i mokre, ani puszyste, tylko lekkie i niesamowicie delikatne-co pokazuje już samo krojenie :-) Kruchy spód, pyszne jogurtowe nadzienie, koniecznie do zrobienia!



Składniki:


kruchy spód:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


masa jogurtowa:
  • 660 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy


Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto wyrobić (najlepiej w malakserze) i schłodzić około 30 min, następnie formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik na 175ºC. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i dać papier, a na niego wysypać obciążenie np. ryż. Tak przygotowane piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 15-20minut do lekkiego zarumienienia.
W tym czasie zająć się masą. Wszystkie składniki prócz mąki zmiksować dokładnie i na koniec stopniowo mąkę. Zostawić by pianka opadła. 
Gdy spód się upiecze masę przelać i piec ok 30-40 minut w 175ºC bez termoobiegu (masa musi być ścięta i pod koniec najlepiej sprawdzić lekko potrząsając formą-nie może być lejąca)
Tartę ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc. 


Smacznego :-)






6 komentarzy:

Lista zakupów