Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 serek homogenizowany (ja użyłam Danio)
- esencja waniliowa
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju (nie więcej!)
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia dać jajka, olej i serek - zmiksować. Dodać esencję i zmiksować. Gdy konsystencja będzie gładka dać mąkę i miksować, masa zrobi się bardzo gęsta i wtedy małą stróżką dodawać mleko i wodę. Wyszło mi około 1 litr masy.
Nieprzywierającą patelnię nagrzać na średnim ogniu i wlewać masę, smażyć około minutę (może mniej, w zależności od tego na jakim ogniu) przewrócić i około 20 sekund podsmażyć i na talerz. Podawać koniecznie z dżemem :) chociaż polecam też ze słodkim białym serkiem :-))
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz