22 października 2013

Naleśniki mocno waniliowe

Nie takie zwykłe naleśniki, to nie jest zmieszanie "na oko" podstawowych składników jak jajka, mąka i mleko :-) Te są bardzo waniliowe, co ja uwielbiam, a także delikatniejsze, bądź co bądź, są one delikatniejsze od "tradycyjnych" i na prawdę warto spróbować bo są na prawdę smaczne, zachęcam do zrobienia :-))


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany (ja użyłam Danio)
  • esencja waniliowa
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju (nie więcej!)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia dać jajka, olej i serek - zmiksować. Dodać esencję i zmiksować. Gdy konsystencja będzie gładka dać mąkę i miksować, masa zrobi się bardzo gęsta i wtedy małą stróżką dodawać mleko i wodę. Wyszło mi około 1 litr masy.
Nieprzywierającą patelnię nagrzać na średnim ogniu i wlewać masę, smażyć około minutę (może mniej, w zależności od tego na jakim ogniu) przewrócić i około 20 sekund podsmażyć i na talerz. Podawać koniecznie z dżemem :) chociaż polecam też ze słodkim białym serkiem :-))

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów