Składniki:
kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 130 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- 230 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
nadzienie z jabłek:
- 1-1,5 kg jabłek
- 2/3 szklanki cukru
- kisiel cytrynowy
- 1/4 szklanki mąki
- sok z połowy cytryny
+ około 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść (lub wyrobić w malakserze-polecam :-) i podzielić na dwie części. Nagrzać piekarnik na 175 stopni bez termoobiegu (grzałka góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część dać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.
W czasie pieczenia spodu zrobić nadzienie. Jabłka obrać, gniazda usunąć i pokroić w małe kawałki i dać do garnka. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny. Chwilę podgrzać by jabłka puściły pierwsze soki i zdjąć z gazu. Sok odlać do malaksera i wsypać kisiel, zmiksować, następnie dodać do jabłek i chwilę podgotować (około 2-3 minuty), zdjąć z gazu i dać znów do malaksera i na mały obrotach zmiksować.
Od razu gdy się spód upiecze, wyjąć go i wysypać bułkę i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować i dać na jabłka, uklepać i piec 45 minut w 174 stopniach, nadal grzałka góra dół.
Wystudzić i przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :-)))
(przepis minimalnie zmieniłam)
źródło: mojewypieki.com
źródło: mojewypieki.com
Fajny pomysł na wykorzystanie kisielu do jabłek :)
OdpowiedzUsuń