19 października 2013

Szarlotka cytrynowa

Pyszna szarlotka, z nutką cytryny, na kruchym cieście, bardzo smaczna, na ciepło jak i na zimno. :-) Przepis zasięgnięty z Moich Wypieków. Ostatnio był dylemat, jaką szarlotkę, rozmyślanie, aż nagle pojawiło się na stronie Dorotki i stwierdziłam że TO JEST TO :-)) Dobrze wspominam ciasta, które są mniej lub bardziej cytrynowe. Zachęcam, bardzo smaczne! : )




Składniki:

kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 130 g cukru (najlepiej cukru pudru)
  • 230 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

nadzienie z jabłek:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • 2/3 szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy
  • 1/4 szklanki mąki
  • sok z połowy cytryny 

+ około 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść (lub wyrobić w malakserze-polecam :-) i podzielić na dwie części. Nagrzać piekarnik na 175 stopni bez termoobiegu (grzałka góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część dać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.
W czasie pieczenia spodu zrobić nadzienie. Jabłka obrać, gniazda usunąć i pokroić w małe kawałki i dać do garnka. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny. Chwilę podgrzać by jabłka puściły pierwsze soki i zdjąć z gazu. Sok odlać do malaksera i wsypać kisiel, zmiksować, następnie dodać do jabłek i chwilę podgotować (około 2-3 minuty), zdjąć z gazu i dać znów do malaksera i na mały obrotach zmiksować.
Od razu gdy się spód upiecze, wyjąć go i wysypać bułkę i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować i dać na jabłka, uklepać i piec 45 minut w 174 stopniach, nadal grzałka góra dół.
Wystudzić i przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego! :-)))


(przepis minimalnie zmieniłam)
źródło: mojewypieki.com




             


1 komentarz:

Lista zakupów