13 października 2013

Królewska tarta

Czekoladowe kruche ciasto, rozpływający się w ustach budyń i królewska beza, która w środku jest także rozpływająca a z wierzchu krucha. Powiem szczerze, ze sama jestem zdziwiona jak lekkie jest to ciasto, ale za to słodkie, dla mnie aż za bardzo, ale niektórzy właśnie takie lubią :-) 


Składniki: 

kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki (odjąć 2 czubate łyżki)
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • szczypta soli

masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (dla mnie było za dużo :-)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 7 jajek (same żółtka, białka będą na beze)

masa bezowa:
  • 7 białek
  • ok 300g cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Najpierw przygotować budyń, (najlepiej kilka godzin przed, np. można zrobić wieczorem, by odleżał, a jak nie to minimum 3 godziny przed) odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem. Pół szklanki mleka, żółtka i mąkę zmiksować i dać do gotującego się mleka. Mieszać do zgęstnienia, przełożyć do miski i położyć folię spożywczą, by nie zrobił się kożuch i zostawić. 
Składniki na kruche ciasto wyrobić (najlepiej w malakserze), dać do tortownicy o średnicy 24 cm i podpiec ok 10 min w 190 stopniach (bez termoobiegu).
Wystudzony budyń przełożyć na spód i piec około godzinę w 175 stopniach z termoobiegiem (wierz się zarumieni, więc można przykryć)
Przygotować bezę pod koniec pieczenia, w misie miksera ubić biała na sztywno i po łyże bardzo powoli dodawać cukier a na koniec mąkę. Nagrzać piekarnik na 200 stopni z funkcją grilla. 
Gdy będzie upieczony (sprawdzić potrząsając-nie może być lejący się) połowę bezy wyłożyć na ciasto a połowę dać w rękaw cukierniczy i wyciskać na ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec do zarumienienia ok 7-10 minut. 
Ciasto musi odleżeć, minimum całą noc w lodówce, bo inaczej może być za mało gęsty. Nabierze idealnej konsystencji.

Smacznego! :))










2 komentarze:

  1. Ja bym tam dała jeszcze jakichś owoców - dla złamania słodkiego smaku :) Ale wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, dla mnie z owocami byłaby dużo lepsza, a szczególnie z jakimiś kwaskowatymi, ale ulubieńcy słodkich wypieków w moim domu byli bardzo zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów