11 października 2013

Pani Walewska-Pychotka

Ciasto bardzo smaczne, eleganckie i nie przesłodzone (co jak dla mnie jest dużym plusem :) Ciasto robione już wcześniej, ale jakoś nigdy nie było okazji do zdjęcia :) Jest pyszna masa, beza, kruchy spód i żeby nie było za mdło to jest dżem porzeczkowy  :-) Zachęcam jak najbardziej, pewna osóbka, która nie przepada za masą kremową bardzo się zachwycała! Zróbcie, polecam :-) Przepis zasięgnięty z blogu Dorotki :)


Składniki: 

Składniki na kruche ciasto:


  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek



Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 200 g masła


Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych (ja pominęłam)

Przygotowanie :

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.



Smacznego :-))


(przepis oryginalnie z TEJ strony)


Ja jeszcze zrobiłam osobno kilka bez i udekorowałam, a zdjęcia zrobione na szybko w trakcie spożycia, postaram się zrobić lepsze zdjęcia a nie "rogu ciasta" :P 






2 komentarze:

Lista zakupów