Składniki:
Masa serowa:
- 1,5 kg sera twarogowego mielonego
- 50 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
(wszystkie składniki wyciągnąć z lodówki wcześniej)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 25-30 g masła
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), piekarnik nagrzać na 160ºC (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodawać po jednym jajku (po każdym odczekać około 20 sekund). Następnie stopniowo dodawać ser, a na koniec mąkę i aromat.
Masę serową przełożyć do tortownicy. Sernik włożyć do piekarnika i piec 1,5 godziny (ja po godzinie zmieniłam na dolną grzałkę)
Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy wystygnie zrobić polewę. Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać i polać sernik.
Gotowy włożyć do lodówki i dobrze schłodzić.
Miłego pieczenia, smacznego! ;-))
Ajjjć ta polewa czekoladowa kusi ;)
OdpowiedzUsuń