A więc (znów) sernik, z tym że na kruchym spodzie (nie słodkim :-) , masą serową znów z 2 kg sera :) brzoskwiniami, a także kruszonką z tego samego ciasta co spód :-)) Zasięgnęłam z przepisu Dorotki z moich wypieków, tylko pozmieniałam nieco ilość. Sernik jest kremowy, całkiem wysoki, odpowiednio słodki, mokry i dosyć zbity :-)) Bardzo smaczny, na dużą blachę, a u mnie na rodzinną imprezę, zniknął w mgnieniu oka - byłam w szoku, to na prawdę duuuża blacha :-) Smaczny i bardzo 'sernikowy', polecam :)
Składniki:
kruchy spód i kruszonka:
- 300 g masła
- 7 żółtek (białka zostawić)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1/4 szklanki cukru
masa serowa:
- 2 kg sera twarogowego mielonego
- 2 budynie waniliowe
- 150 g masła
- 5 jajek
- 1-1,5 szklanki cukru
dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń (ja dałam jedną, i też były wyczuwalne)
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód i kruszonkę utrzeć/zmiksować malakserem, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 1-1,5 godziny.
Przygotować masę serową: jajka utrzeć z cukrem i masłem, potem dodać budynie i ser. Dokładnie zmiksować by nie było grudek.
Brzoskwinie osuszyć i pokroić na cienkie paski. Białka ubić ze szklanką cukru (tak tak, można od razu razem :) masa będzie lżejsza, ale także dobra, z tym, że nie może być lejąca).
Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać na 175ºC (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
Na blachę zetrzeć (lub rozwałkować i ponakłuwać) pierwszą część ciasta i uklepać. Masę serową wylać na spód, wyłożyć na nią brzoskwinie, następnie pianę z białek a na pianę zetrzeć drugą część ciasta.
Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 85-90 minut, a 30 minut przed końcem pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę, by góra się nie zarumieniła za bardzo.
Ostudzić ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ponieważ najlepiej smakuje drugiego dnia :)
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię serniki, mmm...
Boski sericzek i taki puszysty, pycha, ja robiłam niedawno z karmelizowanymi jabłkami (wg,kuchni lidla,), również pyszny :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo smaczny :-)) trafia chyba we wszystkie gusta :)
UsuńWygladaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuń