20 grudnia 2013

Tiramisu

Pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia, lubiane za smak i prostotę robienia. Jedynym problemem jaki często mam to wykładanie go z blaszki... To jest najgorsza chwila.. Dlatego z tego przepisu lubię robić w pucharkach, choć tym razem (nie wiem co mnie podkusiło..) zrobiłam w blaszce i smak zadowalający jak zawsze, ale to wykładanie.. ;-) Jakoś daliśmy rade, aż ślinka cieknie...




Składniki:


  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 500 g mascarpone (zimne)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku (ostudzić)
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:


Przygotować foremkę, o dł. około 35 x 10 cm. 
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, następnie dodać mascarpone i dalej miksować tak długo aby grudek nie było. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i mieszać delikatnie. 
Połowę biszkoptów nasączyć w kawie (muszą być dobrze nasączone, ale nie może z nich cieknąć. Następnie wyłożyć połowę masy, znów nasączone biszkopty na masę  i na biszkopty masę, którą wyrównać dokładnie. 
Owinąć w folię całą foremkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc. 
Wyjąć 10 minut przed podaniem i oprószyć przesianym kakao. 


Miłego zajadania, smacznego :-)))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów