15 grudnia 2013

Croissants

Pyszne croissanty, które są zrobione z wcześniej podanego przepisu na ciasto francuskie, skorzystałam z około 350 g i wyszło mi 20 mini croissantów :-) Pychota! Uwielbiamy je, obsypane cukrem pudrem i z każdym gryzem czujemy jak ciasto super się rozwarstwiło przy urośnięciu :) Zachęcam, jak jest już gotowe ciasto to jest zaledwie 20 minut i gotowe, upieczone i zjedzone :-) Polecam!




Składniki:


  • około 350 g ciasta francuskiego z tego przepisu

dowolnie : czekolada, cukier puder koniecznie do obsypania :-)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 220ºC (z termoobiegiem), powykrawać trójkąty, zawijać najpierw luźniej a potem ciaśniej, kłaść na papier do pieczenia i posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, piec w nagrzanym piekarniku 5 minut, a potem około 10-15 minut w 180ºC. Upieczone wyjąć z piekarnika i gdy będą ciepłe oprószyć cukrem pudrem. gotowe przechowywać w zamkniętym pudełeczku. 



Miłego pieczenia, smacznego! ;-))





1 komentarz:

Lista zakupów