28 grudnia 2013

Sernik świąteczny

Pyszny świąteczny sernik, który był robiony z aż 2 kg twarogu. Mmmmm bardzo serowy :-) No i duża blacha, nic dodać nic ująć. Robiłam go także w ciepłe dni, jest orzeźwiający. Cóż by więcej go opisywać, polecam jak najbardziej. Jest prosty, a smak niebiański, a także ten aromat wanilii... Wzorowałam się przepisem Dorotki lecz proporcje zmienione. Polecam wszystkim sernikoholikom :-)) 



Składniki:


  • 2 kg sera twarogowego mielonego
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 2 budynie waniliowe
  • 9 łyżek kaszy manny
  • aromat waniliowy


Przygotowanie:

Masło utrzeć z szklanką cukru do jasnej konsystencji. Następnie dodać ser i wymieszać dokładnie. Na najniższych obrotach miksera dodawać po 1 żółtku, chwile odczekując zanim nie doda się kolejnego.  
W osobnej misce ubić białka (ze szczyptą soli) pod koniec ubijania dodać cukier. W drugiej misce ubić kremówkę. 
Do masy serowej dodać budynie, kaszę i aromat, wszystko zmiksować.  
Białka i kremówkę (oba ubite) dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie.
Piekarnik nagrzać na 170ºC grzałka góra dół (bez termoobiegu), blachę o wymiarach 39 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec około 70 minut. 
Ostudzić i schłodzić, wyjąć godzinę przed podaniem, kroić ostrym nożem. 


Miłego pieczenia i jedzenia. Smacznego! :-)))










2 komentarze:

Lista zakupów