Pyszny świąteczny sernik, który był robiony z aż 2 kg twarogu. Mmmmm bardzo serowy :-) No i duża blacha, nic dodać nic ująć. Robiłam go także w ciepłe dni, jest orzeźwiający. Cóż by więcej go opisywać, polecam jak najbardziej. Jest prosty, a smak niebiański, a także ten aromat wanilii... Wzorowałam się przepisem Dorotki lecz proporcje zmienione. Polecam wszystkim sernikoholikom :-))
Składniki:
- 2 kg sera twarogowego mielonego
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek (osobno białka i żółtka)
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 2 budynie waniliowe
- 9 łyżek kaszy manny
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Masło utrzeć z szklanką cukru do jasnej konsystencji. Następnie dodać ser i wymieszać dokładnie. Na najniższych obrotach miksera dodawać po 1 żółtku, chwile odczekując zanim nie doda się kolejnego.
W osobnej misce ubić białka (ze szczyptą soli) pod koniec ubijania dodać cukier. W drugiej misce ubić kremówkę.
Do masy serowej dodać budynie, kaszę i aromat, wszystko zmiksować.
Białka i kremówkę (oba ubite) dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie.
Piekarnik nagrzać na 170ºC grzałka góra dół (bez termoobiegu), blachę o wymiarach 39 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec około 70 minut.
Ostudzić i schłodzić, wyjąć godzinę przed podaniem, kroić ostrym nożem.
Sernik gigant :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny :-))
Usuń