29 grudnia 2013

Napoleonka

Oto przepis na pyszne, delikatne, kremowe (inaczej też kremówka :-) i proste ciasto jakim jest Napoleonek. Fakt faktem, że jest czasochłonne, i dosyć długo się czeka, ale warto jak najbardziej. 
Ciasto francuskie idealnie się rozwarstwia (oraz kurczy) także mi wyszło 6 baaardzo dużych napoleonek, także mogłam zrobić nawet z 10, ale ze względu na ilość ludzi, wyszło 6 - jedzonych na dwa razy :-)) Polecam jak najbardziej, a zasięgnęłam przepisu z Domowych Wypieków, podaję oryginalny przepis. Spróbujcie! ;)




Składniki:



ciasto francuskie:


  • 300 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżki octu 
  • 100 ml ciepłej wody 

masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie: 

Przygotować ciasto francuskie: 300 g masła i 100 g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat lub rozwałkować. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.
W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.
Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1 cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).
Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę, zawiniętą w folię, wstawić do lodówki. 
Drugą rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek (większy od rozmiarów formy do pieczenia. Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie przyciąć do rozmiarów formy. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

Przygotować masę budyniową: 3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12godzin












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów