31 grudnia 2013

Murzynek

Jest to już chyba tradycja, że przy każdej okazji, czy to urodziny czy święta, to jest on robiony. Jest szybki do wykonania, niesamowicie prosty, a efekt ... Mmmm, magia dla podniebienia :-)) Uwielbiamy to ciacho, jeszcze się nam nie znudziło no i było na naszym Wigilijnym stole. 
Murzynek jest puszysty, czekoladowy, ani gorzki, ani przesłodzony, w sam raz, a dżem z czarnej porzeczki dodaje mu słodyczy i zarazem kwaskowatości. Polany jest masą czekoladową, no po prostu niebo w gębie :-) Wielkim plusem jest to, że jest bardzo łatwy do upieczenia, a dowodem jest (prawie) 7-letni Oskar robiący to ciacho praktycznie samodzielnie i pałaszujący także ;-))



Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ około 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innych ulubionych smaków) - nie jest koniecznością

Przygotowanie:


Margarynę rozpuścić z cukrem, kakao, wodą i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie wrzeć zmniejszyć odrobinę płomień i mieszać jeszcze półtora minuty. Odlać pół szklanki. Odstawić do wystudzenia. 
Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek, wszystko bardzo dokładnie utrzeć. 
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli, przełożyć ją do mas czekoladowej i delikatnie wymieszać. 
Formę keksową* (15 x 25 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką, nagrzać piekarnik na 170ºC grzałka góra dół (bez termoobiegu). Masę przelać do formy i piec około 50 minut- aż do suchego patyczka. Ostudzić ciasto. 
Jeśli chcemy przełożyć ciasto dżemem to kroimy ciasto, dajemy dżem na przekrojony kawałek, przykrywamy drugą częścią ciasta i polewamy odłożoną polewą. Zostawić na około 1-2 godziny, chociaż dobrze na całą noc. 


* piekłam w foremce z wybrzuszeniami (przepis i podane składniki jak najbardziej sprawdzają się na formę keksową o podanych wymiarach)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów