Przyznam, że robiłam go chyba raz lub dwa, no i dawno temu. Sama nie wiem czemu jest bardzo smaczny i świąteczny, zrobiłam mini wersje na wypróbowanie przed świętami, chociaż w sumie nie taka mała bo miała długość około 45 cm :)) ale jak się pokroiło to malutka była. Ze względu, że na mikołaja dostałam dwie puszki masy makowej, każda po 850 g to nie robiłam sama, tylko korzystałam z tej i tak jak byłam uprzedzona, tak tą szczerze bardzo polecam. Tak tak, wiem, że powinno się zrobić samemu tą masę, ale gdy spróbowałam to na prawdę warto :)) Ciasto wzięłam z przepisu Dorotki, troszkę proporcje zmieniłam ale bardzo je chwalę, polecam na święta :-))
Składniki:
ciasto:
- około 1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru + 1 łyżka cukru
- aromat rumowy
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
+ około 400 g gotowej masy makowej
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn : Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru, mlekiem letnim i wymieszać do rozpuszczenia i dodać 3 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i resztę składników, a na koniec masło i wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać na 190ºC bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Ciasto rozwałkować i wyłożyć masę makową, zostawiając przy każdym brzegu około 2 cm. Zwinąć roladę i owinąć papierem do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy papierem a ciastem. Piec 35-40 minut w nagrzanym piekarniku.
Ostudzić i polać przygotowanym lukrem.
Miłego pieczenia, smacznego! :-))
(Ciasto można przygotować dużo wcześniej i zamrozić, owinąć w folię-wtedy przed podaniem polukrować
lub kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu)
Bardzo apetyczne :) juz tesknie za makowcem ..... ;)
OdpowiedzUsuńA co robicie,zeby Wam makowce nie pekaly...co roku pieke i corok maoje makowce popekane sa:(
OdpowiedzUsuńPrzed pieczeniem koniecznie zawinąć makowca w papier do pieczenia, pisze w przepisie, zostawić około 1cm luzu. :)
Usuń