Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 całe jajka
- 120 g masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg sera
- 2 budynie śmietankowe (ja dałam 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej)
- 4 żółtka
- 2 szklanki mleka
beza:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i wyłożyć blaszkę 32 x 22 cm z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać na 175ºC bez ternoobiegu i przygotować masę serową.
Wszystkie składniki oprócz budyniu (proszku) i mleka, wymieszać razem krótko, ale do gładkiej konsystencji a na koniec budyń oraz mleko i zmiksować. Masę wylać na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut. Białka ubić dokładnie i dodać cukier puder stopniowo. Po 40 minutach pieczenia pianę wyłożyć na sernik (najlepiej ubić białka chwilę przed wyciągnięciem) i piec jeszcze 15-20 minut.
Ostudzić- w tym czasie pojawia się rosa :)
Miłego pieczenia, smacznego! :-)
Pyszny jest ten sernik ! Tylko mi ta rosa nigdy nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńJa zawszę studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i na noc go nie daje do lodówki, dnia następnego mam rosę :))
UsuńJeden z moich ulubionych serników. Kojarzy się z domem :)
OdpowiedzUsuń