12 grudnia 2013

Sernik z rosą

Bardzo sławny i pyszny serniczek (tak tak, znów sernik..), który jest kolejną próbą, do wypieków na święta :-) Na pewno nie raz go robiliście. Byli zadowoleni, więc taki dylemat teraz jest, ale jest póki co numerem 1 przy wyborze na święta ;-)) Jest delikatny, na kruchym spodzie, o zwartej konsystencji, ale nie jest z tych mokrych, ani puszkowatych. Z słodziutką bezą i rosą. Polecam :-)


Składniki:


ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 120 g masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 2 budynie śmietankowe (ja dałam 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
beza:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasto zagnieść i wyłożyć blaszkę 32 x 22 cm z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać na 175ºC bez ternoobiegu i przygotować masę serową. 
Wszystkie składniki oprócz budyniu (proszku) i mleka, wymieszać razem krótko, ale do gładkiej konsystencji a na koniec budyń oraz mleko i zmiksować. Masę wylać na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut. Białka ubić dokładnie i dodać cukier puder stopniowo. Po 40 minutach pieczenia pianę wyłożyć na sernik (najlepiej ubić białka chwilę przed wyciągnięciem) i piec jeszcze 15-20 minut. 
Ostudzić- w tym czasie pojawia się rosa :)


Miłego pieczenia, smacznego! :-)











3 komentarze:

  1. Pyszny jest ten sernik ! Tylko mi ta rosa nigdy nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawszę studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i na noc go nie daje do lodówki, dnia następnego mam rosę :))

      Usuń
  2. Jeden z moich ulubionych serników. Kojarzy się z domem :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów