29 listopada 2013

Tort ananasowo-marchewkowy

Pyszny tort, nieco wiosenny, ale ulubiony mojej babci. Uwielbia ona wszystkie ciasta, ciasteczka czy torty marchewkowe :-) Dlatego tak wyszło, że zrobiłam jej miłą niespodziankę. Ciasto tortu jest dosyć wilgotne i cięższe, za to masa bardzo delikatna i rozpływająca w ustach. Polecam nie tylko dla osób lubiących tego typu ciasta, ale także dla tych co lubią torty, które nie są baaaardzo przesłodzone. Czuć ananasa, w mniejszym stopniu orzechy, a marchew dodaje idealnej konsystencji, super połączenie. Wielki plus, zachęcam! :))




Składniki:


ciasto marchewkowe:

  • 800 g marchewki 
  • około 300 g ananasa ( miałam puszkę pokrojonego ananasa, 565 g przed osączeniem)
  • 1 szklanka cukru
  • 240 ml oleju
  • 3 jajka 
  • 3 - 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów

przełożenie ciasta: 
  • 350 g serka kremowego/śmietankowego
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
+ 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 

krem śmietankowy*:

  • 350 g serka kremowego/śmietankowego
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
+ 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 


Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć ma tarce, orzechy posiekać i oprószyć w mące, ananasa lekko osuszyć i także oprószyć w mące. Odstawić na bok. 
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie powoli wlewać olej nadal miksując.
Mąkę przesiać do dużej misy, powoli wlewać mokre składniki miksując na najniższych obrotach, ale dokładnie. Przełożyć orzechy, ananasa i marchew i wymieszać szpatułką. 
Piekarnik nagrzać na 175°C, dwie jednakowe (lub jedna, na dwa razy, średnica 24 cm) tortownice wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia i przelać do nich ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut do suchego patyczka. Ciasta ostudzić. 
Przygotować krem przed samym posmarowaniem ciasta. 
Masło i serek zmiksować dokładnie na gładko i powoli wsypywać cukier puder (nie wsypałam całej szklanki). Bardzo dokładnie zmiksować, by nie było grudek, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przelać ją do masy maślanej. Po chwili zacznie gęstnieć, wymieszać masę i od razu przełożyć ją na 1 ciasto oraz położyć drugie. 
Włożyć do lodówki na około 2-4 godziny. 
Po tym czasie przygotować krem śmietankowy (robimy go w ten sam sposób co 1 krem i po chwili, gdy zacznie gęstnieć wysmarować górę i boki ciasta. Ozdobić najlepiej ananasem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc i wyjąć około 2 godziny przed podaniem. 
Ciasto długo utrzymuje świeżość-nawet do około tygodnia. 


Miłego pichcenia, smacznego  :-)))


* kremy należy robić przed samym smarowaniem, dlatego rozdzieliłam na dwa razy, tak należy zrobić. 






1 komentarz:

Lista zakupów