Babka jest pyszna i powiem szczerze, że robiłam z podobnych przepisów babki, ale tak waniliowa (co oczywiście jest wielkim plusem) jeszcze mi nie wyszła. Mniam mniam. Uwielbiam ten aromat :-))
Długo utrzymuje świeżość, co też jest plusem, chociaż u mnie nie stała długo. Polałam ją lukrem (tak jak w poprzednim przepisie) o gęstości tego do pączków. Zachęcam Was ;-))
Składniki :
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 300 g serka o smaku waniliowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140-160 ml oleju
- aromat waniliowy
- ziarenka z jednej laski wanilii
+ około 1 szklanka cukru pudru i około 3 łyżki soku z cytryny (na lukier)
Przygotowanie:
Jajka ubić do jasności i powoli dodawać cukier cały czas miksując. Wlać olej i serek i na najniższych obrotach miksować około 2 minuty, następnie przesiać mąkę i proszek i miksować tylko do połączenia składników. Na koniec dodać ziarenka z wanilii i aromat waniliowy.
Włączyć piekarnik na 175°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu) i wyłożyć keksówkę o długości 35 cm papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec około 60 minut do suchego patyczka (ja piekłam 70 minut). Sprawdzać!
Wyjąć, ostudzić i polać przygotowanym lukrem (najlepszy taki o gęstości takiego jak na pączki)
Miłego pieczenia, smacznego! :-))
Cudownie puchata :)
OdpowiedzUsuńostatnio polubiłam babki :) a jak juz widzę taki piękny lukier to aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWaniliowa, puchata babka z dużą ilością lukru na wierzchu- biorę w ciemno! ;-)
OdpowiedzUsuń