Składniki:
czekoladowy spód:
- 3 białka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 3-4 białka
lukier*:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 175ºC (bez termoobiegu, grzałka góra-dół), tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem (samo dno).
Przygotować spód, białka ubić na sztywno, ubijać około 3 minuty następnie łyżka po łyżce wsypywać cukier puder, gdy dokładnie się wymiesza dodać mąkę i kakao, także łyżka po łyżce. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec około 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować krótko z sokiem pomarańczowym i mąką. Gdy się składniki wymieszają na najniższych obrotach miksera wlewać mleko skondensowane i białka i krótko zmiksować. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki. najlepiej smakuje gdy poleży około 2 dni, z 2 godziny przed podaniem zrobić lukier i wysmarować po serniku. Gotowe.
Miłego pieczenia, smacznego :-))
*lukier zawsze robię 'na oko' i staram się by był bardzo gęsty, wygląda jak ten co jest na pączkach-zastygnięty ;)
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam sernika z lukrem... Muszę nadrobić to niedopatrzenie :)
Prezentuje się bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto :) po prostu cudne :)
OdpowiedzUsuń