24 listopada 2013

Sernik z lukrem pomarańczowym

Po takiej przerwie i tylu komplikacjach wracam, z nowymi przepisami. :-) Pyszny sernik, aromatycznie pomarańczowy, na czekoladowym spodzie z lukrem (także) pomarańczowym. Cóż więcej pisać... Pycha! Warto spróbować, zjedzony na jednym posiedzeniu. Wszystkim smakował. Staram się by wypieki nie były aż tak przesłodzone, a ten należy do tych słodkich, baaardzo słodkich. :-) Ale dla odmiany, czemu nie? Spróbujcie a będziecie miło zaskoczeni :)


Składniki:


czekoladowy spód:

  • 3 białka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego mielonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 3-4 białka
lukier*:
  • szklanka cukru pudru 
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 175ºC (bez termoobiegu, grzałka góra-dół), tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem (samo dno).
Przygotować spód, białka ubić na sztywno, ubijać około 3 minuty następnie łyżka po łyżce wsypywać cukier puder, gdy dokładnie się wymiesza dodać mąkę i kakao, także łyżka po łyżce. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec około 15 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować krótko z sokiem pomarańczowym i mąką. Gdy się składniki wymieszają na najniższych obrotach miksera wlewać mleko skondensowane i białka i krótko zmiksować. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki. najlepiej smakuje gdy poleży około 2 dni, z 2 godziny przed podaniem zrobić lukier i wysmarować po serniku. Gotowe. 


Miłego pieczenia, smacznego :-))


*lukier zawsze robię 'na oko' i staram się by był bardzo gęsty, wygląda jak ten co jest na pączkach-zastygnięty ;)








3 komentarze:

  1. Wygląda bosko!
    Wieki nie jadłam sernika z lukrem... Muszę nadrobić to niedopatrzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasto :) po prostu cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów