Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miód przelać do garnuszka i wsypać do niego przyprawę i podgrzewać aż miód zrobi się ciemny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać żółtka i miksować. Robić odstępy po każdym żółtku ok 20 sekund. Dalej miksując na małych obrotach dodać miód. Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodawać w kilku partiach na zmianę z mąką do masy miodowej.
Piekarnik nagrzać na 175ºC (ja piekłam bez termoobiegu -grzałka góra-dół) i piec godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić czy na pewno jest upieczony.
Ostudzić i udekorować według uznania ;-)
Miłego pieczenia. Smacznego ; ))
Fajny pierniczek, co najważniejsze szybki w wykonaniu i pyszny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń