Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150-180 g masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 3-5 łyżek wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i włożyć na 20-30 minut do lodówki.
Po tym czasie włączyć piekarnik by nagrzał się do 225ºC z termoobiegiem i blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5-7 mm i wykroić trójkąty i zrolować. *
Rogaliki układać na blaszce, a gotowe posmarować jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody lub mleka.
Piec przez kilka minut (około 5) i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i podpiec ok 15-20 minut. Wystudzić.
Smacznego! ;-)
*można zrobić je np. z dżemem
Wygladaja mega apetycznie :) I szybko sie je robi to duzy plus :) zapisuje sobie Twoj przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam :-))
Usuń