14 listopada 2013

Najbardziej kruche rogaliki

Był plan na croissanty , ale jednak natchnęło mnie na te. Następne rogaliki to będą croissanty ;-)) Niesamowicie kruche rogaliki, a raczej mini rogaliki . Te zawsze robię małe, jakoś mi się tak przyjęło, że małe 'no to małe' :-) Często robiłam je na niedzielne podwieczorki, bo szybko je się robi i w smaku są smaczne. Lubię je do kawy, maluchy z dżemem albo czekoladą :-) 


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150-180 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3-5 łyżek wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i włożyć na 20-30 minut do lodówki.
Po tym czasie włączyć piekarnik by nagrzał się do 225ºC z termoobiegiem i blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5-7 mm i wykroić trójkąty i zrolować. *
Rogaliki układać na blaszce, a gotowe posmarować jajkiem roztrzepanym z małą ilością wody lub mleka. 
Piec przez kilka minut (około 5) i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i podpiec ok 15-20 minut. Wystudzić. 


Smacznego! ;-)


*można zrobić je np. z dżemem 






2 komentarze:

  1. Wygladaja mega apetycznie :) I szybko sie je robi to duzy plus :) zapisuje sobie Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów