14 listopada 2013

Pancakes (naleśniki amerykańskie-najlepsze)

Najlepszy przepis na pankejki (te zwykłe) jakie jadłam :-)) Spróbujcie a nie pożałujecie! To jest ta bardziej amerykańska ich wersja na maślance, a nie spolszczona na mleku. Są bardzo delikatne, mniej wyrastają, ale niczym na tym nie tracą, są dużo bardziej miękkie od poprzednich. Zachęcam! ;-))



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 - 1/3 szklanki oleju lub stopionego masła 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, musi być bardzo gęsta masa. Odstawić na 15 minut. 
Po tym czasie na średnim ogniu nagrzać patelnie i na gorącą nakładać masę, po jednej łyżce, smażyć aż pojawią się bąbelki i przewracać na drugą stronę. 
Podawać z czekoladą, polewą, bitą śmietaną, albo owocami.



Smacznego :-)))









































Biorąc udział w akcji:

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

4 komentarze:

  1. Pyszne. Wyglądają naprawdę cudownie. Muszę wyprbować przepis. Zastanawiam się czy tak samo dobrze wyjdą z jogurtem naturalnym zamiast maślanki :)
    Dziękuje za wpis w akcji nalesnikowej na Mikserze... Byłoby mi miło, gdybyś dodała banner do wpisu

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów