24 września 2013

Sernik z polewą karmelową

Jest to ciężki, mokry i niebiańsko pyszny sernik :) Jest robiony z kremówką, na twarogu w kostkach, z polewą karmelową i na kruchym spodzie. Jest to Nasz typowy sernik. Przeglądałam już wiele przepisów na serniki i to jest jeden z tych serników do którego lubię wracać. Jest przy nim troszkę roboty, nie dużo ale więcej niż przy zwykłym, ale warto, zachęcam! Bardzo polecam, koniecznie do zrobienia :-)

Składniki:


Kruchy spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko (białko zostawić, przyda się do masy serowej)

Masa serowa:
  • 1,5 kg sera (można ser z wiaderka, ja użyłam sera w kostkach, ale trzeba uprzednio go zmielić) 
  • 8 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 białko (pozostałe z kruchego spodu)
  • maksymalnie 2 szklanki cukru
  • 300g śmietany kremówki (schłodzona!)
  • aromat

Polewa karmelowa:
  • 100g cukru
  • 60g masła
  • 100g śmietany


Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód zagnieść dokładnie i zostawić na 30 minut w lodówce.
Nagrzać piekarnik na ok 160 stopni (bez termoobiegu) i blaszkę o wymiarach 36x25cm wyłożyć papierem i kruchy spód powykładać i lekko uklepać. Piec około 20 minut. Zająć się w tym czasie masą serową. 

Ubić białka na sztywno, i potem stopniowo dodawać pół szklanki cukru (po łyżce). Około 200g kremówki ubić i także dodawać kolejne pół szklanki cukru stopniowo. 
Ser utrzeć z żółtkami i resztą cukru w dużej misie, dodać resztę kremówki i mieszać delikatnie. Na koniec dodać pianę z białek i lekko mieszać (przy twarogu może być ciężej bo będzie on ciężki, ale stopniowo dodając pianę damy radę : ) Gdy białka zostaną dodane zacząć mesę mieszać z ubitą kremówką, także bardzo powoli i delikatnie i na koniec dodać aromat i wymieszać. 
Wyłożyć masę i piec w 160 stopniach przez około 70 minut (sprawdzać po około 65 minutach, przykryć w razie rumienienia. Studzić w uchylonym piekarniku. 

Gdy sernik się upiecze przygotować masę karmelową:
uprażyć cukier na patelni (musi być całkowicie roztopiony - cierpliwości :-) zdjąć wtedy z gazu i dodać masło i mieszać by się roztopiło. Gdy się całkowicie roztopi dać znów na kuchenkę i wtedy dodać śmietanę i również mieszać do roztopienia i zgęstnienia (zachęcam do oglądnięcia filmików różnych żeby wyszedł pyszny i doskonały karmel, bo może wyjść gorzki) i polać nim sernik. Zostawić na całą noc i kroić ostrym nożem.



Smacznego :-)



Ja oczywiście nie mogłam się powstrzymać od pokrojenia po krótkim czasie oczekiwania, po całkowitym wystygnięciu karmel robi się matowy, na zdjęciach mój był jeszcze połyskliwy.
Matowy doskonale i równo rozpływa się po serniku, mniam mniam :))
Oto moje dzieło :









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów