Składniki :
- 1kg sera tłustego
- 10 jajek (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 3/4 szklanki cukru (maksymalnie 2szklanki)
- ok 200g masła (temperatura pokojowa)
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat - u mnie wanilia :)
- szczypta soli
+ około 150g do 200g herbatników
Przygotowanie:
Żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i masłem do gładkiej konsystencji.
Białka ubić z solą na sztywno (bardzo długo ubijać) i dodawać po łyżce cukru.
Do masy z żółtkami dodać mąki, proszek i aromaty. Wymieszać. Do wymieszanej masy dodać ser i mieszać albo miksować na małych obrotach do gładkości.
Masę serową w około 4-5 partiach dodawać do masy białkowej i mieszać delikatnie łyżką i tak każdą warstwę i mieszać do dokładnego połączenia.
Włączyć piekarnik na 150 stopni bez termoobiegu (grzałka góra-dół) i na dno piekarnika dać formę z zagotowaną wodą (będzie się piekła w kąpieli wodnej.
Formę o wymiarach 36x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i herbatniki na dno. no herbatniki masę serową.
Do rozgrzanego piekarnika dać formę i piec ok 70 min (sprawdzać potrząsając formą pod koniec - nie powinien się trząść) Przykryć w razie rumienienia.
Ostudzić i wierzch udekorować według uznania, ja roztopiłam dżem truskawkowy, mogą to być owoce, czekolada czy karmel :) Trzymać w lodówce całą noc (około 12 godzin) i dopiero wtedy kroić.
Smacznego :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz