Składniki:
- 1/2kg mąki
- 40g drożdży
- 80g masła
- 80g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml mleka
- sok i skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
+ około 1/4szklanki cukru rozpuściłam z pół szklanki wody i dodałam aromatu cytrynowego, a także zrobiłam lukier z około 150 g cukru pudru i "na oko" soku z cytryny :))
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn, mleko (letnie nie gorące!) i 2 łyżki cukru dać do garnuszka, skruszyć drożdże i mieszać do rozpuszczenia się ich i dodać ok 4-5 łyżek mąki. Odstawić na około 30 minut.
Około 200g mąki wymieszać z podrośniętymi drożdżami. Żółtka z resztą cukru, skórką cytrynową i sokiem z cytryny miksować w kąpieli wodnej, aż będzie jasna gładka konsystencja. Następnie dodać masę żółtkową do rozczynu. Wyrabiać ciasto około 10-15 minut i dodać potem masło i wyrabiać do połączenia i na koniec resztę mąki. Odstawić ciasto na około godzinę.
Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać mąką. Nagrzać piekarnik na 160-170 stopni (ja piekłam w 160 stopniach z termoobiegiem)
Dać ciasto do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godzinę (ja piekłam nieznacznie dłużej) i po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu zalać babkę, zostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Polać lukrem i gotowe.
Smacznego :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz