Składniki:
- 1kg twarogu z wiaderka (Piatnica)-jest ona bardzo gesta, wiec ta sie nadaje najbardziej
- 2 serki Danio
- niepelna szklanka cukru
- 1/2-3/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 tabliczki bialej czekolady (mozna dac wiecej, ale ja nie chcialam zeby bylo przeslodzone)
- cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- 8 jajek
- ok 150g jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Owoce, ja dalam 3 nekatarynki i arbuz (dawalam na oko, ale wszystko skrojone na kostke bylo rozsypane po calym serniku)
Przygotowanie:
Piekanik nagrzac na 125stopni, grzalka dol-gora.
Ser miksowac i dodawac powoli po jednym jajku. Miksowac az sie dokladnie polaczy. Pozniej na malych obrotach dodac cukier, make i roztopiona w kapieli wodnej czekolade dalej miksujac.
Mase dac do wylozonej papierem do pieczenia formy (ja dalam do duzej 38x29cm) i wstawic do piekarnika. Po 20-30minutach nastawic na 150stopni i wylozyc owoce na sernik I piec w 150 stopniach jeszcze ok godzine (u kazdego moze byc inaczej, mniej lub wiecej o 10 minut). Nie piec do suchego patyczka tylko potrzasac blaszke delikatnie i trzeba widziec ze sie nie trzesie mocno.
Lepiej piec dluzej w 150stopniach bo sie nei zarumieni mocno i bedzie ladnie owoce widac. Po upieczeniu otrzyc drzwiczki i zostawic na 10-15minut nastepnie wyciagnac.
Najlepszy jest po calej nocy lezakowania. Mozna wstawic do lodowki, ale w tym wypadku nie jest to konieczne.
Gdy wystygl lekko ozdobilam czekolada Nutella, ale nie jest to konieczne :)
Z białą czekoladą musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny i delikatny :))
OdpowiedzUsuń