22 sierpnia 2013

Sernik z biala czekolada

Powrot z goracej i pieknej chorawacji.Juz 2 dni po powrocie musialam upiec sernik, a ze wzgledu przywiezionego arbuza i roznych innych owocow, nie obyl sie bez tego :) Sernik jest mokry i deliktany, baardzo smaczny, ja pieklam go w duzej blaszce przez co nie byl wysoki, ale zachecam o pieczenia w tortownicach, jest bardzo ale to bardzo ladny i elegancki wtedy. Ja zrobilam go na prośbe pewnej osoby, ktora go uwielbia. Zachecam baardzo :))

Składniki:

  • 1kg twarogu z wiaderka (Piatnica)-jest ona bardzo gesta, wiec ta sie nadaje najbardziej
  • 2 serki Danio
  • niepelna szklanka cukru
  • 1/2-3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki bialej czekolady (mozna dac wiecej, ale ja nie chcialam zeby bylo przeslodzone)
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 8 jajek
  • ok 150g jogurtu naturalnego (niekoniecznie)
Owoce, ja dalam 3 nekatarynki i arbuz (dawalam na oko, ale wszystko skrojone na kostke bylo rozsypane po calym serniku)

Przygotowanie:

Piekanik nagrzac na 125stopni, grzalka dol-gora.
Ser miksowac i dodawac powoli po jednym jajku. Miksowac az sie dokladnie polaczy. Pozniej na malych obrotach dodac cukier, make i roztopiona w kapieli wodnej czekolade dalej miksujac. 
Mase dac do wylozonej papierem do pieczenia formy (ja dalam do duzej 38x29cm) i wstawic do piekarnika. Po 20-30minutach nastawic na 150stopni i wylozyc owoce na sernik I piec w 150 stopniach jeszcze ok godzine (u kazdego moze byc inaczej, mniej lub wiecej o 10 minut). Nie piec do suchego patyczka tylko potrzasac blaszke delikatnie i trzeba widziec ze sie nie trzesie mocno.
Lepiej piec dluzej w 150stopniach bo sie nei zarumieni mocno i bedzie ladnie owoce widac. Po upieczeniu otrzyc drzwiczki i zostawic na 10-15minut nastepnie wyciagnac. 
Najlepszy jest po calej nocy lezakowania. Mozna wstawic do lodowki, ale w tym wypadku nie jest to konieczne.
Gdy wystygl lekko ozdobilam czekolada Nutella, ale nie jest to konieczne :)

Smacznego :-)


2 komentarze:

Lista zakupów