31 sierpnia 2013

Pancakes

A to jest przepis na Pancakes, naleśniki, a pewne maleństwo, sama nie wiem skąd mówi "naleśniki Amerykańskie" -chyba z bajek oglądanych :) Naleśniki są bardzo delikatne i bardzo puszyste (o ile nie robi się ich o zbyt dużej średnicy). Są pyszne no i jest tyle przepisów, że jest w czym wybierać, u mnie jednak są najchętniej jedzone te o mniejszej średnicy, ale za to jakie puszyste, rosną jak biszkopciki :) Ale z tego względu masę robię dużo bardziej gęstą niż naleśniki zwykłe. Zachęcam jak najbardziej. Ten przepis jest na tradycyjne pankejki.

Składniki:


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • ok 70-80 ml oleju lub stopionego masła
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej ubić jajka. Do mąki dodać olej i ubite jajka i wymieszać, na koniec mleko i miksować na gładką konsystencję.
Na najmniejszym palniku rozgrzać bardzo dobrze patelnie z nieprzywierającym dnem, bo smażymy bez tłuszczu na niej i zmniejszyć ogień i dawać na patelnie po ok 2 łyżki (jest to wystarczająca ilość, a za to będą rosły dobrze) wyrównać by miały okrągły kształt o średnicy około 15 cm, możliwe nawet mniejsze i smażyć bardzo powoli, przewracać dopiero gdy na górze pojawią się pęcherzyki i smażyć do zarumienienia. 
Podawać na słodko, z sosem, dżemem, czekoladą lub polewami, a także orzechami czy owocami :) Według upodobań ;)

Wyszło trochę więcej niż na zdjęciu, gdyż w trakcie były już podjadane :)

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów