Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 7 żółtek
- 300 g masła (zimnego!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
- 10 białek
- 1 szklanka cukru
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 - 3/4 szklanki oleju
+ polewa czekoladowa ( ja roztopiłam w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady z łyżką masła)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 175ºC (góra-dól, bez termoobiegu). Blachę 37 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zająć się ciastem.
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść (lub wyrobić w malakserze), od razu przełożyć do formy i piec 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Przygotować piankę. Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty na średnie i łyżka po łyżce dodawać cukier. Musi być dobrze wymieszane. Następnie mąkę (także łyżka po łyżce) i na koniec stopniowo wlewać olej.
Piankę przełożyć na upieczony spód i od razu piec 40 minut w 160-170ºC.
Po upieczeniu jeszcze około 1h zostawić ciasto w piekarniku, a potem wyjąć i ostudzić.
Na koniec udekorować i podawać :-))
Miłego pieczenia, smacznego :-)
Pięknie wygląda, uwielbiam wszystko co z bezami i krówkami :) Ten przepis już schowałam do folderu "Do wypróbowania". Zapraszam Cię również do mnie - jeśli tylko masz taką wolę ;) http://to-tylko-blog.blog.pl/category/przepisy-2/ Pozdrawiam, Renata.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, takie... Inne :) Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń