Składniki:
kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki skórki startej z cytryny
krem cytrynowy:
- 150 g śmietany kremówki (30-36%)
- 150 g serka kremowego
- 8 jajek
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z 3 cytryn (1/3 łyżeczki jest dodana do spodu) *
- sok wyciśnięty z 3 cytryn (3-4 łyżki są dodane do spodu)
+cukier puder do obsypania
Przygotowanie:
Przygotować formę do tarty (o średnicy 28-29 cm), wysmarować delikatnie masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać na 200ºC (grzałka góra-dół, bez termoobiegu). Przygotować spód.
Wszystkie składniki zagnieść lub zmiksować w malakserze i wyłożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem, ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę, albo ryż.
Spód wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec z papierem 15 minut, następnie zdjąć i piec 8-10 minut.
W tym czasie przygotować krem cytrynowy. Wszystkie składniki połączyć do gładkości. Masa będzie rzadka.
Wylać na upieczony spód i ostrożnie włożyć do piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec 30 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziła (około 2 godziny), następnie wyjąć z lodówki i obficie obsypać cukrem pudrem.
Gotowe :-))
Miłego pieczenia, smacznego! :-)))
* jeśli nie macie 'specjalnej' tarki do tarcia skórek z cytryny czy pomarańczy, to polecam pewien sposób na tarcie zwykłą tarką (ale z tymi małymi oczkami), nakładacie na tarkę woreczek foliowy i trzecie na małych oczkach :-) większość skórki zostaje na worku i nie ma problemu z wydłubywaniem skórki :) (obracajcie tylko co jakiś czas woreczek, bo on także się trze :-))

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz