3 stycznia 2014

Rafaello na biszkopcie

Rafaello to było Nasze ciasto Sylwestrowe. Na biszkopcie robiłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Wcześniej na krakersach, herbatnikach czy kruchych spodach. Na biszkopcie zadowolił mnie jednak najbardziej. Przepis na biszkopt zasięgnęłam z zeszyciku babci, bardzo prosty i zawsze wychodzi, na pewno większość z Was już go robiła tzw.: "biszkopt rzucany", bez grama proszku do pieczenia :-)) Jeśli według przepisu będziecie się kierować, to obiecuję, że nie opadnie :-)) A wracając do ciasta, to masa budyniowa (kokosowa) idealnie się trzymała, całą noc w lodówce i potem aż do zjedzenia wszystkiego w kuchni na stole. Pychota i bardzo ładnie się prezentuje. Zachęcam Was do wypróbowania. Nie jest to przepis mojego autorstwa, lecz wzięty z zeszytu babci i troszkę zmodyfikowany. 


Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli 

masa kokosowo-budyniowa:
  • 1,3 l mleka
  • 375 g masła 
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 żółtek
  • 200 g wiórków kokosowych (zostawić około 1/4 szklanki na obsypanie)

Przygotowanie:

Zacząć od odmierzenia wszystkich składników i włączyć piekarnik na 160ºC (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) by się nagrzewał podczas przygotowania ciasta, prostokątną formę (32 x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno i nie smarować boków. 
Gdy piekarnik się nagrzewa ubić białka bardzo dokładnie z 1/4 łyżeczki soli na najwyższych obrotach miksera. Do ubitych na sztywną pianę białek dodawać powoli, łyżka po łyżce, cukier. Na średnich obrotach dodawać żółtka, po każdym robić 10 sek. przerwy i na koniec przesiane mąki. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Masę od razu przełożyć do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. 
Po upieczeniu wyjąć gorące ciasto z piekarnika, rzucić formę z około 0,5 metra na ziemię i z powrotem do piekarnika, gdzie ma się studzić. 
W tym czasie przygotować masę budyniową. 
1 l mleka zagotować z cukrem, a resztę (300 ml) zmiksować z żółtkami i mąkami. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy masę żółtkową i mieszamy około 1-1.5 minuty aż do zgęstnienia. Ściągamy garnuszek i zostawiamy do wystudzenia. 
Jeśli masa wystygła to w drugiej misce ucieramy masło i dodajemy powoli budyń, a na koniec dodać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. 
Biszkopt przekroić na dwa blaty, formę z powrotem wyłożyć papierem. Na dno położyć pierwszy blat, na niego 2/3 masy, drugi blat i reszta masy, na którą wysypiemy resztę wiórków kokosowych. 
Ciasto włożyć na minimum 3-4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Ciasto potem można zostawić w formie lub wyjąć (bardzo łatwo się wyciąga-za pomocą papieru do pieczenia).


Miłego jedzenia, smacznego :-))))









































SZCZĘŚLIWEGO ROKU 2014! ABYŚCIE SPEŁNIALI MARZENIA I DĄŻYLI DO POSTAWIONYCH CELÓW, BY BYŁO Z KAŻDYM DNIEM JESZCZE PIĘKNIEJ. 

Szczęścia wszystkim. Pozdrawiam Was serdecznie. Dziękuję że jest Was coraz więcej, za Wasze maile, które bardzo motywują i zachęcają do dzielenia się tym wszystkim z Wami. Dziękuję za to, że jesteście :-))


Wiktoria. 

3 komentarze:

  1. Rafaello to chyba najlepszy smak ciasta jaki może być, taki lekki, wręcz niebiański :D

    OdpowiedzUsuń
  2. cytuje ,,Po upieczeniu wyjąć gorące ciasto z piekarnika, rzucić formę z około 0,5 metra na ziemię i z powrotem do piekarnika, gdzie ma się studzić. ''
    to znaczy ze co mam ciasto na podłogę wywalić a potem do studzenia dac czy jak ???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy się upiecze, od razu po upieczeniu wyjąć formę i z ciastem rzucić ją z około 0,5 m zrzucić ją na ziemie i trzeba formę dać do piekarnika, by tam się studził, zostaw najlepiej uchylone drzwiczki i studzić biszkopt w piekarniku :-))

      Usuń

Lista zakupów